گفتگويى با حجة‏الاسلام والمسلمين شيخ على كورانى، نويسنده ‏لبنانى‏ الاصل ‏كتاب ‏«عصرظهور»

راى گفتگو درباره مهدويت در عصر حاضر، (فرهنگ انتظار و نقش انقلاب اسلامى در زمينه‏سازى ظهور موعود(ع) به حضور حجة‏الاسلام والمسلمين شيخ على كورانى ، نويسنده لبنانى‏الاصل «عصر ظهور» و از علماء گرانمايه تشيع رسيديم. حاصل اين مصاحبه صميمانه را تقديم خوانندگان موعود مى ‏نماييم.

موعود: با توجه به شناختى كه حضرت عالى از كشورهاى اسلامى عرب زبان داريد، جايگاه تفكر مهدويت و انتظار موعود آخرالزمان را در اين كشورها، اعم از كشورهاى شيعى مذهب يا اهل سنت چگونه مى ‏بينيد و به نظر شما آنها تا چه حد از اين موضوع شناخت دارند؟
- روشن است كه تمام مسلمين در سرتاسر كشورهاى عربى و اسلامى، اعتقاد به احاديث پيغمبر(ص) درباره امام مهدى(ع) دارند و اين اجماع است و همه متفق‏القولند كه يك نفر از فرزندان پيغمبر(ص) مى ‏آيد و جهان را اصلاح مى‏كند و او موعود است. ولى تفاوتشان اين است كه در بعضى از كشورها، اعتقادشان راسخ و ثابت و قوى است و باصطلاح گرم و داغ است مى‏روند دنبال اخبار امام مهدى(ع) . مى‏پرسند كه كى محقق مى‏شود؟ و در نظرشان اين مساله عملى است. آنها به تولد امام مهدى(ع) اعتقاد دارند و در افريقا و غيره معتقدند قطب زمين امام مهدى(ع) است اما در بعضى كشورها نه اين اعتقاد ضعيف است.
موعود: ظاهرا اين مساله در شمال افريقا رواج بيشترى دارد؟
- بله ، در بعضى از كشورها سابقه تاريخى دارد. مثلا در شمال آفريقا « مرابطون‏» ادعاى مهدويت كردند. در سودان مهدى سودانى صدسال قبل يا كمتر ادعاى مهدويت كرد و با انگليسى ‏ها جنگيد. حتى در نيجريه «عثمان بن فوده‏» در حدود كمتر از دويست‏سال پيش حكومتى تاسيس كرد و حكومتش صد سال طول كشيد. او تاكيد داشت كه مردمش توجه داشته باشند به امام مهدى(ع) و هكذا در جاهاى مختلف.
موعود: آيا فكر مى ‏كنيد در اقليت‏ بودن شيعيان در كشورهاى سنى مذهب عامل مؤثرى بوده در اينكه آنها توجه بيشترى به موضوع مهدويت داشته باشند تا شيعيانى كه در كشور خود در اكثريت‏اند.
- در اين مورد مى ‏توانيم بگوييم كه در سه صورت توجه به مساله امام مهدى در كشورها بيشتر مى ‏شود يكى زمانى است كه شكستهاى نظامى ، اجتماعى و سياسى براى كشورى اتفاق مى ‏افتد، مثل بوسنى ، فلسطين و امثال اينها. زمانى كه اسرائيل لبنان را گرفت و مردم تحت‏يك فشار شديد داخلى و خارجى قرار گرفتند اين توجه بيشتر شد. يا در حالتهاى پيروزى غير معمولى هم اتفاق مى‏افتد و مردم متوجه امام مهدى(ع) مى‏شوند و سؤالات مختلف در ذهنشان شكل مى‏گيرد. همان چيزى كه الان در فلسطين مطرح است و كتاب يا حديث از امام مهدى(ع) بسرعت در داخل فلسطين منتشر مى‏شود و همه مى‏خوانند و معتقدند به امام مهدى(ع). با اينكه بيشترشان سنى‏اند و اعتقاد دارند كه هنوز حضرت متولد نشده‏اند. مى‏خواهم بگويم كه در اقليت‏بودن تنها مطرح نيست; بلكه فشار و شكست نظامى و سياسى و يا پيروزى‏هاى غيرمعمولى مثل پيروزى «انقلاب‏اسلامى ايران‏» هم مى‏تواند عامل توجه بيشتر مردم به امام مهدى(ع) شود.

از آنجا كه احاديثى در نزد اهل سنت و اهل تشيع هست كه آغاز حركت زمينه ‏سازان حكومت امام مهدى(ع) را از ايران مى ‏دانند، بنابراين وقوع انقلاب اسلامى ايران و سابقه ذهنى موجود از اينگونه احاديث اين سؤال را پيش مى ‏آورد كه: آيا ارزش اساسى اين انقلاب به دست مرحوم امام خمينى 1 از نظر اعتقادى اين است كه زمينه ‏ساز ظهور حضرت امام مهدى(ع) بشود؟

موعود: پس در مجموع به نظر شما پيروزى انقلاب اسلامى در گسترش فرهنگ انتظار و مهدويت مؤثر بوده است مخصوصا در كشورى مثل لبنان؟
- بله حتما مؤثر بوده است . همانطور كه گفتم در حالتهاى شكست و فشار و يا پيروزى، مثل پيروزى انقلاب اسلامى ايران اصلا مردم سؤال مى‏كردند: آيا مساله امام مهدى(ع) از اينجا شروع شده است؟ خيلى سؤالها پيش آمد. بارها تمام نوشته‏هاى راجع به امام مهدى(ع) را مردم خواندند. حتى غربيها و نه فقط مسلمين، حتى مسيحى ‏ها. حال چرا مسيحى ‏ها ؟ علتش اين است كه مساله امام مهدى(ع) به رجعت‏ حضرت عيسى ارتباط دارد و غربيها به اين اعتقاد خيلى اهميت مى‏دهند.
موعود: چگونه مسائلى نظير ساختن فيلمهايى در زمينه قيام موعود آخر الرمان را كه با هدف اراوه چهره‏اى نامناسب از اين قيام توسط غربيها بعد از انقلاب اسلامى شروع شد چگونه ارزيابى مى‏كنيد؟

- بعد از پيروزى انقلاب اسلامى غربيها شروع كردند به سؤال از ايران و از شيعه و از امام مهدى(ع) حتى يك لطيفه ‏اى هم مى ‏گفتند كه سازمان سيا پرونده‏اى براى امام مهدى(ع) تشكيل داده و كامل است فقط عكس ايشان را ندارند. اينها سؤالهايشان راجع به امام مهدى(ع) زياد شد و پيدا كردند يك شخصى از فرانسه در 500 سال پيش به نام «نوستر آداموس‏» كه منجم، طبيب و كشيش بود و اطلاعاتى از آينده نوشته بود. يهوديها هم سوژه پيدا كردند و فيلمى ساختند در هاليوود كه به مدت سه ماه از تمام شبكه ‏هاى تلويزيون آمريكا پخش شد. فيلمش بدين مضمون است كه پيش بينى مى ‏كند كه امام مهدى(ع) مى ‏آيد و زمين جديد و ارض جديدى به وجود مى ‏آورد و امريكا را مى ‏زند و پيروز مى ‏شود بر غرب، بعد و امريكا (غرب) با شوروى به توافق مى ‏رسند و پيمان مى ‏بندند بر عليه پسر پيغمبر كه از مكه خارج مى‏شود و شكستش مى‏دهند. اين را خودشان بر نوشته ‏هاى آداموس اضافه كردند و اين فيلم را ساختند و پخش كردند. هدفشان هم اين بود كه بگويند به مردمشان كه خطر اصلى بر عليه تمدن غرب از اسلام و از مكه است. الان آغازش با امام خمينى قدس ‏سره است و فردا با امام مهدى(ع).


موعود: حال اين مساله مى‏تواند مطرح باشد كه در مقابل اين حركتى كه عليه تفكر مهدويت‏شروع شده مسلمين چه استفاده‏اى مى‏توانند بكنند به اين مساله انتظار و ترويج فرهنگ انتظار و مهدويت‏به عنوان عاملى براى مقابله با تهاجم فرهنگى غرب و حركتهايى كه مى‏خواهد مسلمين را از خودشان تهى كند استفاده كرد. آيا اين توجه به مساله مهدويت و انتظار مى‏تواند در برگشت مسلمين بهاصل خودشان مؤثر باشد؟
- حتماً، الان اعتقاد به مهدويت عموميت دارد و در ميان مسلمين اعتقاد به پيروزى اسلام و مسلمين و تحقق وعده الهى، اين يعنى اميد، اميد قطعى كه فرهنگ اسلامى پيروز مى‏شود. و اين خيلى مهم است و خيلى تاثير دارد. اثباتش از اين نظر و از نظرات ديگر خيلى مهم و مؤثر است. مثلا در اعتقادش به شخصيت و هويت انسان بسيار مؤثر است. گاهى هم البته اثرات منفى دارد به اين معنى كه سوء استفاده از اين اعتقاد بشود. البته از هر چيزى مى‏شود سوء استفاده كرد ولى ابعاد مثبت اين اعتقاد بسيار زياد است.
موعود: حال اگر ما بخواهيم كمى قدم فراتر بنهيم و اين مساله را مطرح كنيم كه آيا مى‏شود ما با توجه به فرهنگ انتظار، وضعيت موجود فرهنگى، اجتماعى و سياسى كشورهاى اسلامى را مورد نقد و ارزيابى قرار دهيم و در واقع بياييم و مسائلى را مثل تعليم و تربيت انسان منتظر، فرهنگ انسان منتظر يا شهرسازى انسان منتظر مطرح كنيم و از فرهنگ انتظار كمك بگيريم بريا دگرگون كردن وضعيت موجود كشورهاى اسلامى و دگرگون كردن ساختار فرهنگى، اجتماعى آنها و هدايت وضعيت موجودشان به سمت مطلوبى كه مورد نظر اسلام است؟
- منظورتان اين است كه تاثير بگذاريم بر فرهنگ حاكم در جوامع اسلامى و با مراجعه به احاديث تعميم بدهيم اصول فرهنگى را كه امام مهدى مطرح مى‏كند. البته اين خيلى مؤثر است كه مردم ميزان را به دست‏بياورند. به نظر مردم هم امام مهدى(ع) از جانب خدا و پيغمبر است و كارش درست است. مردم بر اساس كارهايى كه آن حضرت مى‏خواهند بكند مى ‏توانند بفهمند كه حيات امروزشان چقدر از آن موازين دور است.
يعنى بياييم و از طريق اشاعه و معرفى اقدامات اصلاحى آن حضرت مردم را متوجه كنيم وگر نه نمى ‏توانيم فرهنگ انتظار را از فرهنگ كنونى آنها جدا كنيم. بلكه بايد مقدمات فرهنگ انتظار را تقويت كنيم.
موعود: اشاره كرديد حركتهايى در بعضى كشورها به عنوان مهدويت مطرح مى‏ شود از نظر شما زمينه اين حركتها و جريانها چيست و چگونه مى‏شود جلو حركتهاى انحرافى را گرفت؟
- ظاهرا تا حدى مى ‏توان جلو اين حركتهاى انحرافى را گرفت اما ادعاى مهدويت‏ برمى ‏گردد به ايامى كه جبرئيل بر پيغمبر نازل شد و خبر تولد فرزندى به نام مهدى موعود(ع) داد. و ايشان مسلمين را در جريان قرار دادند و خيلى سريع موسى بن طلحة بن ابى عبيد الله ادعاى مهدويت كرد و ادعاى مهدويت كردند و غيره و غيره و در شمال افريقا، در خود دمشق ادعاى سفيانى كردند. ادعاى مهدويت كردند اين فكر را نكنيد كه مى‏شود جلويش را گرفت هر چه به زمان ظهور نزديكتر شويم اين ادعاها هم بيشتر مى ‏شود و ما مى‏توانيم از صفات قطعى امام زمان(ع) كه در منابع شيعه و سنى ثابت است جواب محكم بدهيم به آنها كه ادعاى مهدويت مى‏كنند.
موعود: به عنوان آخرين سؤال لظفا نظرتان را درباره تاسيس مؤسسه فرهنگى موعود كخ به طور خاص محور فعاليتهاى خود را مطالعات فرهنگى و تحقيقاتى ويژه حضرت صاحب الزمان(ع) قرار داده و همچنين دباره مجله موعود بفرماييد.
- به اعتقاد من در اين باره خلاء بسيارى وجود دارد و كارى در اين زمينه به ويژه در قالب نشريه، فيلم و برنامه‏هاى كامپيوترى انجام نشده و نياز بدانم احساس مى‏شود.
ولى بايد متوجه بود كه سلايق اشخاص در كارشان تاثير نگذارد بايد يك تصور جهانى از امام مهدى به جهانيان عرضه كنيم و اين موضوع بسيار لازم و مهم است.
الحمد الله ايم مجله موعود كه شما به نام حضرت منتشر كرده‏ايد اقدام بسيار مفيد و مهمى است اميدوارم كه جذابتر هم بشود. و همتى كنيد و به زبانهاى ديگر نيز ترجمه و چاپ كنيد.